Снимка: БГНЕС

Летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас са готови да работят като част от Шенгенското пространство за свободно движение. Това ще се случи от полунощ на 31 март. Тогава пътниците, които пристигат на територията на страната от държава, членка на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка.

Те ще преминават само проверка за летищна сигурност и ще бъдат насочени към обособени изходи. В ефира на БНТ комисар Аксиния Манчева - началник на Гранично полицейско управление - София, даде повече разяснения.

"От 31 март отпадат граничните проверки за пътниците, които пътуват по вътрешни полети, които от и до България с държави от Шенгенското пространство. Останалите пътници ще преминават през гранична проверка. Ако имаме 4 пътници - първият, например, за Мюнхен, вторият за Цюрих, третият за Истанбул, а четвъртият за Лондон, то тогава на първите двама ще бъде извършена само проверка за авиационна сигурност без гранична проверка. Важно е да се отбележи, че те ще трябва да носят със себе си документи за самоличност. Другите двама ще преминат през цялата проверка, както беше и до момента"

Тя поясни, че изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват само с един родител или настойник се запазва, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това отпада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase