Наши учени заминават за Мексико, за да направят проучване на пълно слънчево затъмнение. От там то ще може да се набюдава по-добре. За да даде повече информаци и подробности, д-р Цветан Цветков, който е главен асистент в Институтта по астрономия, гостува в сутрешното предаване на Bulgaria ON AIR.

"Имаме основания да вярваме, че това ще е достатъчно време, в което можем да проведем всички планирани експерименти, заложили в експедицията. 4 минути и 30 секунди не звучи като твърде много време, но последното пълно слънчево затъмнение, което наблюдавахме през април миналата година, пълната му фаза продължаваше по-малко от минута", каза главният асистент.

Цветков допълни, че освен в Мексико, затъмнението ще бъде видимо и в някои части на САЩ и Канада.  "Значително по-голяма е територията, от която може да се наблюдава затъмнението като частично, но за нас, като учени, е важно пълното затъмнение. Това е моментът, в който Луната успява закрие слънчевия диск и ни позволява да видим слънчевата корона. Именно за тези 4 минути можем да я видим", стана ясно от думите на д-р Цветков.

Пред Bulgaria ON AIR главният асистент в Института по астрономия уточни, че появата дори и на едно облаче може да провали плановете им за анализ на затъмнението. Учените ще използват фотографска техника. ”Надявам се от тези 4 минути да останат и няколко секунди, които да си откраднем и да се полюбуваме на гледката. Ще опитаме да направим регистрация на слънчевата корона през различни филтри, експозиции", обобщи д-р Цветков.

Той напомни, че в края на годината или началото на следващата се очаква пикът на слънчевия цикъл: "На всеки 11 години слънцето променя магнитните си полюси". Д-р Цветков подчерта, че подготовката за пълното слънчево затъмнение е започнала преди половин година.

"В края на миналата година получихме одобрение за финансиране от Министерството на образованието през Фонда за научни изследвания. Екипът ни е от четири човека. Освен формата на короната и структурата ѝ, ще се опитаме и да я наблюдаваме в поляризирана светлина. Това е осмата научно-изследователска експедиция за наблюдение на пълно слънчево затъмнение. При една от тях се намирахме в Анталия. Около мястото, от което наблюдавахме, имаше много домашни животни. Тогава наблюдавах реакцията им. Намаленото количество слънчева светлина кара животните да се объркват", разказа още Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase