Снимка: Pixabay/ Aymanejed
fallback

Средно девет безработни се конкурират за едно свободно работно място, сочат актуалните данни на Агенцията по заетостта. Най-силна е конкуренцията в област Търговище, където по 37 души се състезават за една вакантна позиция, а най-слаба е в областите София-град, Силистра, Кюстендил, Добрич и Варна - по петима.

При отчетено средно равнище на безработица от 5,8 процента към 31-и януари 2024 година най-високо е то в област Видин – малко под 16 на сто и традиционно най-ниско в град София – 1,6 на сто.

В общо 18 области на страната или в повече от половината - нивото на регистрираната безработица е над средното за страната. Сред тези с най-високо равнище са и областите Монтана и Шумен - съответно с 13,2  и 11,4 на сто.

В края на първия месец на тази година са заявени малко над 10 000 свободни работни места, като над 1500 от тях са в столицата, следвана от област Пловдив с близо 800 вакантни позиции.

От общо 165 000 регистрирани в бюрата по труда по последни данни 36 000 безработни са с регистрация повече от една година, а малко над 19 000 са на възраст до 29 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 1 месец

Най- много желаещи за работа в Търговище, щото в града няма инвестиции, няма нови фирми, няма нови раб. места. Бастион на ДПС/БКП начело с кмет от ГЕРБ. Работа 10-12 часа, 6 дена в седмицата, заплата минимална или 50 лв. над минималната. Инспекцията по труда не работи, синдикати няма, бюрото по труда отписва безработните, за да отчете спад на безработицата. Блато. Какво може да се очаква?!

21

Анонимен

преди 1 месец

Тия от Агенцията по Заетостта отдавна са изпаднали от статистиката. Поредната бемислена държавна хранилка. Не съм чул някой да е прокппсал от там (освен да вземе някой мижав лев). Който можа изхвърча от това блато. Утре като ни вдигнат данъците, и кьорав бизнес няма да остане тук!

20

Анонимен

преди 1 месец

Поредните лъжи! Вижте плачевното положение в сайтовете и платформите за работа, повтарящи се обяви без обявена заплата, има и с обявена но не покрива екзистенциалния минимум. На интервютата ЧР все се правят на важни, арогантни, мазни и лъжат за всичко. Разбира се обратна връзка няма! Интервютата са загуба на време.

fallback