Снимка: Bulgaria ON AIR

Пътуването с посока либерализация на пазара на електроенергия започва тази година от 1 юли. От БСП обявиха, че има повод за притеснение и затова поискаха либерализацията за домакинствата да се отложи с една година. До 31 март трябва да бъде попълнен и дефицитът от 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Основният въпрос за домакинствата остава как и на кого ще плащаме.

"Въпреки че либерализацията предстои, от 1 юли за домакинствата нищо няма да се промени, защото това, което реално се случва, е, че правомощията, които КЕВР имаше всяка година - да актуализира цените на тока, сега преминават в ръцете на Министерския съвет. Процесът е политически и затова има напрежение", коментира енергийният експерт Констанца Рангелова в студиото на "България сутрин".

По думите на главния асистент в Института за икономически изследвания към БАН д-р Теодора Пенева не е ясен механизмът, по който ще се компенсират крайните потребители и има много нерешени въпроси, които трябва да се разпишат в закона и в регулациите.

На въпрос ще има ли скок в цените на електроенергията, Рангелова отговори, че шансът е малък и обясни, че се намираме в чувствителен период и не мисли, че политическите фигури, които ще участват в процеса на образуване на цената, ще си позволят скок.

"Единственото, което е проблем за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е, че ще има по малко пари, които да се точат в тази посока", добави Рангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дълги години тези пари бяха използвани са субсидиране на въглищни централи. Либерализацията е изключително важна. Вече сме се забавили с това постоянно отлагане. Ако бяхме либерализирали преди 2021 г., щяхме да сме в много по-стабилно положение. Без либерализация електроенергийният сектор е в застой. Ножът ще опре до кокала и няма да има какво да направим, тежките последствия ще стигнат до самите потребители", заяви още Рангелова.

Пенева също е на мнение, че отлагането няма да помогне. Тя подчерта, че не може да избягаме от този ангажимент.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase