Снимка: БГНЕС, архив

Днес отбелязваме Часа на Земята. Точно в 20:30 ч. милиони домакинства по света изключват символично осветлението у дома за час. Така показваме своя ангажимент към планетата. Данни от доклада на Световния фонд за природата WWF сочат, че унищожаваме природата с безпрецедентни темпове, а светът е на едва 6 години разстояние от прекрачването на фаталната граница от 1,5° затопляне, заложена в Парижкото споразумение, съобщи БНТ.

Замърсени води, изсечени гори, мръсни градове и все по-оредяващи зелени зони в тях. Картини, които като че ли все по-малко правят впечатление, но все по-бързо ни доближават до гибелни последствия за живота на Земята.

"Има едни много стряскащи статистики, че от почти 9 милиарда население, близо 2 милиарда от това население няма ежедневен достъп до чиста питейна вода, и този проблем ще се утежнява във времето. Това, което ние правим в ежедневието си, рефлектира върху околната среда. Пластмасовите бутилки, които изхвърляме се поглъщат от растения, животни, риби в океана и в крайна сметка те попадат на нашата трапеза и ние всичкото това го консумираме. Фасовете, които ние виждаме навсякъде хвърлени, те се разграждат за минимум 15 години, хартия, стъкло", отбеляза Наталия Димитрова-Попова, еколог в община Благоевград.

В деня, когато отбелязваме Часът на Земята, десетки жители на Благоевград, сред които състезатели от различни спортни клубове, избраха да слязат от автомобилите си, да оставят на страни телефоните и да почистят и облагородят заедно един от красивите паркове край града – Розариума.

Часът на Земята тази година съвпада със Световния ден на метеорологията, който тази година се отбелязва под надслов "На предна линия с действия за климата". Преди дни от Световната метеорологична организация и ООН посочиха, че всички глобални климатични рекорди са счупени през 2023 година, а 2024 година се очакват още опасни климатични явления и рекордни горещини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase