В деня на Светите 40 мъченици Велико Търново отбелзва своя празник.  Денят на старата столица бележи паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и последвалия възход на Второто българско царство.

Тържествата по повод празника започнаха рано сутринта от църквата "Свети 40 мъченици”, където беше отслужена празничнс литургия.  По стара традиция от площад „Цар Асен I“ пред Царевец потегли празнично шествие с портретите на благодетелите на Велико Търново, след това пред Общината бе произнесено празничното слово на кмета Даниел Панов.

По повод празника в града има изложби, концерти, представяне на книги. Край паметника „Майка България“ бе представена атрактивна възстановка и изложба на Клуб „Традиция“ за историята на празника, а на сцената пред Общината е великотърновци и гости на града се наслаждаваха на изпълненията на „Тоника СВ“ и Михаела Маринова.

В 18:00 часа пред сградата на местната управа започва фолклорният концерт на Нелина и Голямото Търновско хоро, а кулминацията е в 19:45 часа на площада пред Царевец – Аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ със зрелищни фойерверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase