Снимка: БГНЕС

Петролът е поскъпнал с 10% от началото на годината, а тенденцията е да върви още нагоре. Бензинът у нас е поскъпнал с 1,52%, а дизелът - с 3,36%. С 1 стотинка са се увеличили цените за последния месец. Тези данни обощи Андрей Делчев в ефира на Нова ТВ.

“С 1 стотинка са се увеличили цените за последния месец. Към края на годината тенденцията ще е тарифите да се задържат или дори да се понижат. Няма вътрешни причини, които да доведат до ръст в цените”, допълни още изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация.

За момента пазарът в страната ни е стабилен, а рафинерита работи. Делчев посочи, че има и 8% спад на производството в един от големите износители на горива, какъвто е Русия", посочи Делчев.

"Това, че не купуваме руски петрол, не значи, че няма да сме засегнати от потенциално повишение на цените. Вече има рискова премия от 2-3 долара при евентуален недостиг заради очакваните атаки на руски рафинерии. Няма вътрешни причини, които да доведат до ръст в цените на горивата - данъците и акцизите са същите. Има обаче външни причини", допълни Андрей Делчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase