Снимка: БГНЕС

В Стара Загора има нашествие от гъсецини. Насекомите, които са кълбети и наподобяват памук, са забелязани по клоните на дърветата в парковете в града. В ефира на bTV д-р Искрен Станилов, ветеринар и еколог дава повече информация за гъсениците.

„Боровата процесионка сама по себе си представлява опасност, но по-опасен е именно протеинът, който се намира в нейните власинки. Едната от опасностите е директният контакт, другият контакт е, че еволюционно гъсеница отделя тези власинки, които могат да бъдат над половин милион на единица гъсеница. Благодарение на този метод тя се предпазва от вредители“.

Ветеринарът обяснява, че едно от местата, на които се намират такива насекоми, са техните гнезда. „Още миналата година през октомври обработихме около 400 декара. Следващото действие ще бъде механичното премахване на пашкулите. Следващият етап е слагането на феромонни капани, а през октомври отново ще бъде направено пръскане“, коментира Радостин Танев, зам.кмет на община Стара Загора.

Няма пряка и директна опасност, ако хората се доближат до подобни гнезда. Но ако това се случи, трябва да потърсят лекарска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase