Снимка: БГНЕС

Всяко второ дете у нас е преживяло някаква форма на насилие преди да навърши пълнолетие. Кристина де Бройн, която е представиел на УНИЦЕФ, направи тревожната статистика в ефира на БНР. Де Бройн направи анализ на данните от националното проучване за насилие над деца.

От анализа става ясно, че най-разпространената форма на насилие е емоционалното - при почти половината от анкетираните. След него са физическото, сексуалното насилие и пренебрегването.

От УНИЦЕФ казват, че децата с увреждания са изложени на най-голям риск.

Тези уязвимости се виждат и онлайн, добави Криситна де Бройн. По думите ѝ в онлайн пространството децата са в два пъти по-голям риск от кибертормоз и в 8 пъти по-голям риск от сексуална експлоатация.

Тя подчерта, че предизвикателствата в тази сфера са много различни. Според нея едно от ключовите е координацията между различните сектори и органи. "Виждаме, че липсват ясни протоколи за съдебни производства, които са щадящи за децата. Също така и това, че не се използват достатъчно сините стаи, които вече съществуват в България. Трябва да насърчим сътрудничество между правоприлагащите органи и социалните услуги, така че жертвите на насилие да могат да получат подкрепата под един покрив. Това е моделът, който УНИЦЕФ прилага в България - той се нарича "Зона закрила"".
 
По думите ѝ в България започва нова програма, която ще се фокусира върху ключови проблеми, свързани с децата. Приоритетите на УНИЦЕФ като организация са свързание с ранното детско развитие. Работим по въпросите за насилието и тормоза, както и за качествено образование, добави тя като други приоритети в програмата.

По отношение на детската смъртност, данните също са стряскащи. За период от 2000 до 2022 година  детската смъртност при децата под 5 години в България спада от 18 на 6%.

България обаче все още изостава от средните стойности за ЕС в това отношение, подчерта тя, като обясни, че за да се стигне до тези стойности, трябва да има инвестиции за системата за първична медицинска помощ:
"Трябва да се въведе система за услуги в общността, така че в най-отдалечените райони, в най-малките селца в България да има достъп до здравеопазване".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase