Снимка: БГНЕС

Къдроглави пеликани, оплетени в рибарски мрежи, загинаха. Случаите са два - един от буграски язовир и от Румъния. От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) изпратиха сигнал за нарушението.

Стела и Пламена са имената на починалите пеликани. Стела е имал поставен предавател, който показвал как живее. 

„Получихме много странен сигнал от предавателя в едно дере в горски масив, което е изключително необичайно и странно място. След кaто отидохме на проверка, установихме само предавателя без птицата. Предавателят е бил откъснат от крилото на птицата насилствено и изхвърлен умишлено под мост в гората, за да не бъде намерен“, разказа Владимир Младенов, експерт „Природозащитни дейности” към БДЗП пред bTV.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури казаха, че са получили сигнал и е направена проверка с полицията, но не е установен нарушител, нито поставени мрежи. Не е открита и птицата.

„Получихме сигнал, че птицата стои стационарно изхвърлена на брега, изпратихме колеги от Румъния и те установиха трупа. След известно разследване се установи, че става дума за оплитане и загиване в рибарски мрежи“, каза Владимир Младенов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase