Снимка БГНЕС, архив
fallback

Миналата година са били "счупени" световните топлинни рекорди, потвърди ООН, а 2023 г. сложи край на най-топлото десетилетие в историята, тъй като горещините са преследвали океаните, а ледниците са загубили рекордно количество лед, предаде АФП.

Световната метеорологична организация към ООН (СМО) публикува годишния си доклад за състоянието на климата, потвърждавайки предварителните данни, според които 2023 г. е била най-горещата година, регистрирана някога.

И това се случи в края на "най-топлия 10-годишен период в историята", се казва в доклада на СМО.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш заяви, че докладът показва "планета на ръба".

"Земята отправя сигнал за бедствие", каза той, като посочи, че "замърсяването с изкопаеми горива предизвиква климатичен хаос", и предупреди, че "промените се ускоряват".

СМО заяви, че средната температура на повърхността на земята в близост до Земята е била с 1,45 °C по-висока от прединдустриалните нива през миналата година - опасно близо до критичния праг от 1,5 °C, който страните се съгласиха да не преминават в Парижките споразумения за климата от 2015 г.

"Никога не сме били толкова близо до долната граница от 1,5 °C, заложена в Парижкото споразумение", предупреди в изявление ръководителят на СМО Андреа Селесте Сауло. Според нея докладът трябва да се разглежда като "червена тревога за света".

Преглеждайки данните, организацията установи, че "рекордите отново са били счупени, а в някои случаи и разбити", като предупреди, че цифрите "придават зловещо ново значение на фразата "извън класациите".

Сауло подчерта, че изменението на климата е свързано с много повече от температурите.

"Това, на което станахме свидетели през 2023 г., особено с безпрецедентното затопляне на океана, отдръпването на ледниците и загубата на антарктически морски лед, е повод за особена загриженост."

Една от особено тревожните констатации е, че морските горещини са обхванали почти една трета от световния океан в един среден ден през миналата година.

А до края на 2023 г. повече от 90 % от океана ще е преживял условия на топлинни вълни в определен момент от годината, заявиха от СМО.

По-честите и интензивни морски горещи вълни ще имат "дълбоки отрицателни последици за морските екосистеми и кораловите рифове", предупреди тя.

В същото време тя предупреди, че ключовите ледници по света са претърпели най-голямата загуба на лед от началото на записите през 1950 г. насам, "предизвикана от екстремно топене както в западната част на Северна Америка, така и в Европа".

В Швейцария, където е седалището на СМО, алпийските ледници например са загубили 10 % от оставащия си обем само през последните две години, се казва в доклада.

Обемът на морския лед в Антарктика също е "най-ниският в историята", заяви СМО.

Всъщност, посочи тя, максималната площ на леда в края на южната зима е била с около един милион квадратни километра по-малка от предишната рекордна година - колкото Франция и Германия взети заедно.

Продължаващото затопляне на океана, съчетано с бързото топене на ледниците и ледените покривки, също доведе до това, че морското равнище през миналата година достигна най-високата си точка от началото на сателитните записи през 1993 г., заяви СМО.

Агенцията подчерта, че средното глобално покачване на морското равнище през последното десетилетие (2014-2023 г.) е повече от два пъти по-високо от темпа през първото десетилетие на сателитните записи.

Драматичните промени в климата се отразяват тежко на хората по света, подхранвайки екстремни метеорологични явления, наводнения и суши, които предизвикват разселване на хора и увеличават загубата на биоразнообразие и продоволствената несигурност.

"Климатичната криза е определящото предизвикателство, пред което е изправено човечеството, и е тясно преплетена с кризата на неравенството", заяви Сауло.

Броят на хората, които се смятат за изпитващи остра продоволствена несигурност по света, се е увеличил повече от два пъти - от 149 млн. души преди пандемията от Ковид-19 до 333 млн. души в края на 2023 г., посочва СМО.

Агенцията на ООН за климата и метеорологичните условия все пак изтъкна един "лъч надежда": нарастващото производство на енергия от възобновяеми източници.

Миналата година капацитетът за производство на енергия от възобновяеми източници - основно от слънчева, вятърна и водна енергия - се е увеличил с почти 50% спрямо 2022 г., посочи тя.

Гутериш също така подчерта, че констатациите имат и положителна страна.

Той настоя, че светът все още има шанс да задържи дългосрочното покачване на температурата на планетата под прага от 1,5 °C и да "избегне най-лошия климатичен хаос".

"Знаем как да го направим", каза той. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

...

преди 1 месец

лошото е, че зимите вче са само от по няколко дни! А още по лошото е, че февруари месец почват да цъфтят овошките! При това говоря за средата на февруари! т.е. посред зима! Ина няма как да се отрече че глобално затоляне вече има и то ще ни засегне по начини дето дори не можем да предположим!

33

Анонимен

преди 1 месец

Отминалата зима беше най-безснежната която помня. Факт.

32

Анонимен

преди 1 месец

поредната лъжлива статия.

fallback