Снимка БГНЕС, архив

Доброволците, както и хората, които работят и членуват в неправителствени организации, в по-голяма степен от останалите граждани подкрепят демократичните ценности, западната ориентация на България, опазването на околната среда и равенството между половете.

Това се констатира в доклад на Институт “Отворено общество – София” за динамиката на неправителствения сектор в България през 2023 г.

Според доклада членство в неправителствени организации (НПО) имат приблизително 1,2 милиона души, т.е. може да се приеме, че на практика всеки пети пълнолетен български гражданин членува в някаква организирана форма на гражданско обединение.

Приблизително същият дял граждани изразяват доверие в НПО и съобщават, че са участвали в доброволчески дейности през последната година. По данни от цитирано в доклада национално представително изследване на общественото мнение, проведено през юли 2023 г., двама от всеки петима български граждани (41%) споделят, че биха полагали доброволен труд за организация, дейност или кауза, към която се чувстват съпричастни. Тези, които заявяват, че не биха полагали доброволен труд, са 36%, а близо 80% споделят, че не членуват в никакви обществени организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase