Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев връчва на Мария Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Около тезата, че на страната е нужен кабинет и е безотговорно да се върне празна папка, се обединиха политици от близкото минало.

"Изглежда безотговорно в 12 часа да се върне празна папка, при положение, че Конституцията дава още 7 дни да се изчистят спорните моменти. Споразумението изглежда нормално, бих предложил на Бойко Борисов да даде още 7 дни и днес само да се приеме мандатът", каза председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов в студиото на "България сутрин".

Според него това, което виждаме, е само върхът на айсберга и същината на проблема не може да се долови напълно.

"Очакваме от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС действително да стигнат до споразумение и да работят, трябва да се загърбят по-дребните проблеми, да се изкара целият мандат с цената на взаимни компромиси, но да се свърши работата. Безобразие е как не се договарят за законодателната програма, по ПВУ губим пари, забравиха за него, по оперативните програми имаме забавяне. Това са въпросите, по които трябва да има развитие, за да е ниска инфлацията и да има реален БВП. Очакваме тези хора да заработят, заработването не е свързано с извиване на ръце", категоричен беше доц. Великов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър в правителството на Иван Костов - Валентин Василев, изрази очакване, че Борисов ще се намеси и ще има правителство.

"Ако се стигне до избори, ще се изпокарат още повече и когато получим горе-долу същите резултати, преговорите ще са още по-трудни, затова по-добре сега, отколкото по-късно", посъветва Василев.

Бившият министър на търговията и туризма е убеден, че проблемът не е в министрите, а с рокади през месец-два нищо не се постига.

"Непрекъснато се говори за реформи, но не виждам такива нито в съдебната система, нито в образованието - продължават да се купуват дипломи в измислени частни университети. Да не говорим за здравеопазването. Да съставят правителство, да махат министри, които не стават, да решават реални проблеми, това разбирам под реформа в държавата", изтъкна Василев.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов коментира, че процедурите не променят политиката, защото цените продължават да растат и има много нерешени въпроси.

"Интересът на двете формации е да направят взаимни компромиси и ще направят правителство.  Въпросът не е какво ще каже Христо Иванов, а какво ще кажат хората - те дадоха много сериозен сигнал, не вярват на нито една политическа сила. Обезценяват се доходите на хората, в това число на пенсионерите, които са голям част от българския народ. Нищо не се говори за справянето с демографската криза, инвеститори не може да има, при положение, че не намират работна сила", посочи Премянов.

Гостите се обединиха около мнението, че в условия на политическа криза проблемите не се решават. И тримата са умерени оптимисти, че ротацията ще се случи и ще има кабинет "Габриел", не е невъзможно дори правителството да изкара пълен 4-годишен мандат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase