Снимка БГНЕС, архив

Има всякакви варианти, парламентът избира правителството. Мария Габриел има правото да впише министрите в папката, която ще връчи на президента. Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев, отговаряйки на въпрос дали ще бъде министър на финансите при ротацията.

Василев заяви пред бТВ, че преговорите продължават и в момента гледа на себе си като на човек, който си върши работата и иска да вкара България в еврозоната. Според него сега сме на финала на този процес. „България трябва да довърши интеграцията в основните европейски структури – да завършим интеграцията със сухоземен Шенген, да влезем в еврозоната. Голяма част от трудните реформи бяха извършени през първите 9 месеца“, каза той и добави, че сега реформите, започнати през първите 9 месеца трябва да се случат в истинския живот, а да не останат на хартия.

Според Василев самият факт, че продължава преговорният процес е добър знак, самият той е оптимист. „Основният фокус на преговорите е да се изготви документ, в който да се очертае как ще продължим през следващите 9 месеца и до края на мандата. Трябва да се заложи законодателната програма и правителствената програма за следващите девет месеца. Това е един доста сложен и амбициозен процес. Следващите месеци да се преоснове регулаторната рамка на държавата, а това е много трудна задача“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase