Снимка БГНЕС, архив

Ако българите имаха истинска връзка с църквата, щяха да се съберат със свещи и молитви пред ВМА при новината, че Патриарх Неофит е починал. Това коментира журналистът и историк Горан Благоев в ефира на "120 минути" по Би Ти Ви.

И продължи: "Защото ако ние наистина като православни имахме жива връзка с църквата си, още в деня, в който, без извинение, започнаха да го погребват от обяд в социалните мрежи - починал е, не е починал, зле е, хората трябваше да отидат със свещи пред ВМА, както сме виждали с други църковни глави, да се молят".

"Опасявам се, че вярващите в София имаха възможност по-дълго да се простят със своя софийски митрополит, защото от четвъртък следобед тази възможност бе преустановена за тях. Тялото на патриарха бе изложено в параклиса "Св. Марина" в двора на софийската метрополия и очаквах, че от четвъртък на обяд до петък сутринта, когато тялото на патриарха трябваше да бъде пренесено до патриаршеския храм, вратите на храма ще бъдат отворени, а те неясно защо бяха затворени, т.е почти едно денонощие беше спестено от поклонението на патриарха", каза Благоев.

Като "абсолютен кич и липса на вкус" той описа решението БТР да тегли ковчега на патриарха до църквата "Св. Неделя".

"Сякаш липсата на авторитети ни кара да търсим авторитети именно в патриарха, главата, предстоятеля на църквата", посочи проф. Момчил Методиев в ефира на "120 минути" по Би Ти Ви.

Според двамата отношението на кандидатите за патриарх към войната в Украйна няма да е водещо при избора.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase