Снимка БГНЕС, архив

Предсрочните парламентарни избори да са още на 2 юни, седмица преди европейските и да няма вот две в едно.

Това е причината Мария Габриел и ГЕРБ да бързат с връщането на мандата на президента Румен Радев.

Както заплаши тази вечер Габриел, тя ще върне неизпълнен мандат на държавния глава още в понеделник на обяд и няма да използва полагащите й се седем дни, за да води допълнителни преговори. Тя постави условие пред ПП-ДБ до 12 ч. понеделник да подпишат споразумение за кабинет с ГЕРБ при постигнатите до момента договорки.

Късно вечерта в неделя преговорите бяха прекратени. Според ГЕРБ досегашните им партньори от ПП-ДБ са се отказали от всички постигнати договорки за коалиционен документ и разпределение на местата в ново правителство.

Според източници от преговорите, разговорите са приключили с размяна на заплахи, а срещу Габриел били отправени думите, че провалът на преговорите няма да се отрази добре на биографията й. Имало и намеци, че избори две в едно са изгодни за ПП-ДБ, пише "24 часа".

Преди минути ПП-ДБ обаче призоваха Бойко Борисов да се намеси и да не се взривяват преговорите. Според Кирил Петков те са готови да дадат седем министерства на ГЕРБ. А Христо Иванов разясни, че имат съгласие по документа за функциониране на новото правителство.

ГЕРБ обаче не желаят да преговарят повече. Те са получили информация, че Кирил Петков е обяснявал пред депутатите си, че иска да притисне Бойко Борисов за правителство отново с мандат на ПП-ДБ и при техните условия, разказаха от най-голямата парламентарна група пред "24 часа". Затова се прибягвало до бързо връщане на неизпълнения мандат.

Конституционните срокове ще принудят президента Румен Радев да насрочи избори за парламент седмица преди европейските. И така да се избегне мобилизиране на електората на ПП-ДБ, за който ЕС е важна тема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase