Снимка: БГНЕС

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което започна в катедралата "Св. Александър Невски" след архиерейската заупокойна света литургия в памет на починалия предстоятел на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ).

Опелото беше в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на БПЦ-БП.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

Преди опелото в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена архиерейска заупокойна света литургия за патриарх Неофит, която се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник-председател на Светия синод.

В катедралата присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г)., Симеон Сакскобургготски, представители на институции и на вероизповеданията у нас, на чужди мисии в България, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх. Сред присъстващите са и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстваха също посланиците на Русия и на Украйна у нас - Елеонора Митрофанова и Олеся Илашчук.

Ще помним и ще носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си съзнателен живот беше верен на Бога и на своето християнско призвание. И беше за всички нас образец на всичко онова, към което се стремим и ние - смирение и чистота, милосърдие и човеколюие, безкористна любов, търпение и мъдрост. Ще се обръщаме към неговите напътствия. Ще му подражаваме в живота и делата, и ще следваме неговия пример, каза в края на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Нека пазим неговото богато духовно наследство, добави той.  

След края на опелото започна траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", което ще премине по бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и ще завърши пред митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase