Снимка: Helpbook

В платформата на Helpbook.info получихме подробен сигнал, в който се описват неволите, на които са подложени част от жителите в район „Слатина“.

Ето за какво става въпрос: "Пиша ви във връзка с тоталното блокиране на живущите на улиците „Никола Караджов“ и „Яребична планина“ в столичния квартал „Редута“, което се готви за цели 3 седмици. По улица „Попова шапка“, в частта от улица „Никола Караджов“ до улица „Иларион Драгостинов“ са залепени листове с предупреждение, че в периода от 13 март до 5 април 2024 година ще бъде ограничено движението в участъка по улица „Попова шапка“ и живущите там няма да могат да ползват гаражите си.

Доста интересен е въпросът как заради топлофицирането на частен строеж – голяма нова кооперация в квартала, се ограничава достъпът на живущите до гаражите им и не следва ли те да получат някакво обезщетение за предизвиканото неудобство и то за никак не малък период от повече от 3 седмици.

Това обаче засяга живущите на улица „Попова шапка“. Живеещите на улица „Никола Караджов“ и „Яребична планина“ обаче са засегнати от друг голям проблем покрай предстоящото затваряне на улица „Попова шапка“ - ако това стане факт, на практика ние няма как да излезем с колите си от улицата, без да нарушим организацията на движението и съответно Закона за движение по пътищата. Улица „Никола Караджов“ е еднопосочна в посока улица „Калиманци“ (посока север-юг). В края на улицата може да завием единствено надясно по улица „Калиманци“, която също е еднопосочна в района в посока „изток-запад“. След което единствената ни възможна посока за излизане от квартала е надясно по улица „Яребична планина“, която също е еднопосочна (посока юг-север).

Стигайки до края на улица „Яребична планина“ еднопосочното движение по улица „Попова шапка“ ни дава единствено възможност да завием надясно, след което го направим отиваме до „временно затворената“ за 3 седмици улица „Попова шапка“ заради въпросното топлозахранване на въпросната нова сграда. Единственият вариант за излизане е шофьорите да карат в насрещното движение на еднопосочните улици в абсолютно нарушение на правилника. Дори и обаче това да стане факт, заради множеството паркирали коли в едната част на улицата, разминаваме между две коли на места е буквално невъзможно. В тази връзка имам следните въпроси:

1. Ще бъде ли създадена реална организация на движението в района, за да могат живущите по улиците „Никола Караджов“, „Яребична планина“ и част от улица „Попова шапка“ да могат да излязат от квартала, без да нарушават правилата и то за повече от 3 седмици?

2. Планира ли се това топлофициране на частния строеж на улица „Стоил Войвода“ в краткосрочен период да затвори и други части на улица „Попова шапка“ в посока запад?

3. Ще бъде ли извършено в скоро време качествено и цялостно преасфалтиране на улица „Попова шапка“, която в момента е с нарушено асфалтово покритие в частта си от улица „Иларион Драгостинов“ до улица „Стоил Войвода“, където бе извършен първия етап на въпросното топлофициране. При него обаче поне имаше нормален алтернативен маршрут за преминаване, какъвто на този етап няма или поне не е обявен.

4. Кой гарантира, че полицейските патрули, които редовно патрулират около посолството на Република Беларус, няма да глобяват „нарушителите“, които поради липса на алтернатива ще се наложи да карат в насрещното на еднопосочните улици, създавайки предпоставка за ПТП?

Благодаря предварително и се надявам на реални действия от ваша страна, защото така просто с един лепнат хвърчащ лист тип „информирани сте“ нещата не са никак добре", пише в сигнала.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase