Снимка: Bulgaria ON AIR

Патриарх Неофит беше светла личност, личност, която обединява хората. Това, което трябва да ни послужи като пример от него, е да следваме пътя му, заветите и това, че искаше да обединява хората. Това каза финансовият експерт Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Патриарх Неофит имаше визията как да управлява Църквата, а политиците нямат визия как да управляват страната, направи паралел експертът. По думите му казаното от финансовите експерти често не се чува от тези, които управляват - нито в Министерството на финансите, нито в Министерския съвет.

"Една от критиките, които ясно беше отличена, е, че ако бюджетът продължава по този начин, за 2024 г. няма да може да бъде изпълнен. И не само, ще имаме сериозен проблем със социалните и пенсионните фондове. Приходите от страна на данъците не са достатъчни и повдигнаха темата за промяна на данъчната система", коментира Каримански.

Гостът анализира и думите на Асен Василев от днес, че данъчните няма да бъдат вдигани: "Ще добавя още една институция - Световната банка. Тя излезе с годишен доклад за 2023 г. за публичните финанси в страната. Ако човек чете между редовете, ще види критиките. Световната банка казва, че ние имаме структурен проблем с НЗОК и с ДОО. Имаме сериозен проблем с начина, по който ще осигурим средства за пенсионерите. Не постигаме и резултат в образователната система, въпреки заделяните средства".

Каримански обяви, че през 2023 г. планът за бюджета не е изпълнен, съгласно приетото от депутатите, с повече от 2 млрд. лв.

"Това нямаше да се случва, ако толкова често не се вземаха парите от капиталовите разходи, за да се финансира социалната система, пенсионната система, а бяха вложени в икономиката. Това нямаше да се случва, ако бяха иззети 100% дивидентите на държавните дружества", обясни финансовият експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, критериите, залегнали в докладите и на ЕК, и на ЕЦБ не са само количествени, но и качествени.

"И в доклада на Световната банка се казва, че нямаме заделени буфери за кризисни ситуации. Когато се осигуряват средства, те трябва да покриват текущата година с текущи проекти. Асен Василев създаде ли като финансов министър, или МС, предпоставка да има икономически форум, на който да бъдат представени всички енергийни проекти? В Бюджет 2024 няма нито една дума за икономически растеж", категоричен е Каримански.

Има риск да се покачи инфлацията, напомни още експертът.

"Ще се наложи актуализация на бюджета", прогнозира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase