Снимка: архив, БГНЕС

Патриарх Неофит остави много със своята мъдрост, разсъдителност и кротост. Това са прекрасни качества за един патриарх. Това каза пред БНР ловчанският митрополит Гавриил.

"Патриархът беше миролюбив човек, кротък, смирен. Отнасяше се с любов и с търпение към другите. Стараеше се в Светия синод да има мир, проявяваше голямо старание да има мир, да има любов между нас, да има смирение", добави митрополит Гавриил.

Още по темата
По думите му най-важното сега е да бъде избран наместник-предстоятел на БПЦ, до избора на нов патриарх, "който трябва да поеме, освен своята епархия, да се грижи за цялата Църква и за Софийска епархия".

"Добре е сега да се обединим и като общество, защото виждаме, че нищо не взема човек със себе си от този свят и не си струва заради земни придобивки да се тормозим и да си разваляме отношенията", коментира още ловчанският митрополит.

Следващият патриарх трябва да бъде "църковен човек, което означава, че е придобил добродетелите на християнството, най-важните от които е любовта, смирението, дълготърпението. С тези добродетели той ще може да обедини хората, да сплоти Църквата и да я води", каза митрополит Гавриил.

Той подчерта, че напрежението, което се създаде в българската църковна общност с процедурите по избор на сливенски митрополит и касирането му, може да бъде преодоляно с молитва и със смирение.

"Мисля, че в момента няма напрежение между нас, митрополитите в Светия синод. Решихме проблема, който беше с Наредбата и сега вървим по Устава и по каноните на Светата църква", каза митрополит Гавриил.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase