Снимка БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС в петък. В 17,00 часа при държавния глава ще трябва да се явят представителите на първата политическа сила, за да получат празната папка.

Така все още некоалиционните партньори ще имат още два дни за преговори преди получаването на мандата, а после - още седмица до връщането на папката със състав и структура на новия Министерски съвет.

В понеделник при консултациите си с президента вицепремиерът Мария Габриел поиска още малко време за преговори, а от ПП-ДБ оставиха това на преценката на президента, но предупредиха, че ако първият мандат не бъде изпълнен, то вероятно страната ще отиде на нови предсрочни парламентарни избори. Тогава стана ясно, че партньорите все още обсъждат първия вариант на законодателната програма, но все още нито тя, нито управленската програма, нито имената на министрите са договорени.

По информация на "24 часа" е на път да се появи Министерство на европейските въпроси, начело с Николай Денков, за да се удовлетвори интересът на "Продължаваме промяната" към външната политика.

Това е била една от първите теми при старта на разпределението на постове във второто ротационно правителство начело с Мария Габриел, съобщиха източници от партията на Кирил Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase