Снимка: БГНЕС

Депутатите решават окончателно дали КЕВР да се освободи от задължението да определя цената на балансиращата енергия с промените в Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Решението вече мина на второ четене от ресорната комисия по енергетика.

Народните представители ще гледат на второ четене и промените в Кодекса на труда, с които се определя мястото на работа от разстояние. Измененията, които МС предлага, касаят изричното уговаряне и вписване в трудовия договор на конкретното място, от което ще се извършва работата от разстояние.

Предлага се и промяна на легалната дефиниция на „работно място", като според измененията това е "място в помещение в дома на работника или служителя или в друго помещение по негов избор извън предприятието, където се извършва работата".

С предложенията са представени балансирани решения относно регулациите за работа от разстояние и отговорността за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите.

Въведено е т.нар. „право на изключване", което дава право на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка.

Регламентира се и основание за намаляване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова злополука, когато работещия от разстояние не е спазил правилата по безопасност и здраве при работа.

С окончателно приемане на законите за висшето образование и за професионалното образование и обучение започват работа депутатите днес.

Те трябва да решат дали да въведат безсрочни лицензии за експлоатация на ядрени съоръжения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase