Снимка: БГНЕС

Не смятам, че е имал това предвид. Имаше многократни обяснения, че тези думи са извадени от контекста. Това заяви пред "Фокус" Меглена Кунева, посланик на ЕС пред Съвета на Европа, бивш вицепремиер и главен преговарящ и първият български еврокомисар относно призива на папа Франциск, че Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме и да преговаря за прекратяване на войната с Русия.

"Бях в средата на декември в Украйна, в Киев, имаше една много голяма конференция за децата, които са отвлечени буквално от Украйна, един огромен проблем. И това е един от най-тежките ми спомени и най-тежките ми преживявания мога да кажа от миналата година. Това, което извършено, е чудовището, защото ангажира бъдещето на нацията в най-прекия смисъл на думата: да вземеш дете, да отвлечеш дете, това е директен опит да се отвлече бъдещето на Украйна“, разказа тя.

Според Кунева ще бъда направено всичко необходимо и справедливостта ще се върне.

"А междувременно ние можем да помогнем на хората, които страдат, на хората, които са останали без дом и  без подкрепа, и да ги посрещнем в България тогава, когато те искат да дойдат тук, да подкрепяме и да имаме своята оценка, да говорим, да говорим много, за да не забравим това, което се случва. Всъщност Втората световна война не е толкова далеч във времето зад нас. и тогава страните са решили да се приберат в границите си, да не реагират, защото всеки си има национален интерес, и Европа е била погълната от войната.  Това е урок, който трябва да си припомним“, заключи бившият вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase