Снимка: БГНЕС

7 от 10 българи празнуват 8-ми март. Над две трети ще подарят цвете за празника. 32% са на мнение, че празникът има важно социално значение, сочи проучване на агенция "Тренд".

Мнозинството от българите (68%) отбелязва и/или празнува 8-ми март. Празникът се зачита в по-голяма степен от жените – 80% от тях дават положителен отговор, а 68% твърдят, че се чувстват по-специални на този ден.

На този 8-ми март над две трети (67%) планират да подарят цвете. Това споделят приблизително по равно както мъжете, така и жените. 60% от хората, които възнамеряват да направят този жест, ще подарят цвете на майка си, 37% - на жена си/партньорката си, 30% ще подарят на приятелка, 24% - на колежка, а 7% на друга близка жена (дъщеря, снаха и др.).

Близо половината от българите (45%) смятат, че 8-ми март се свежда само до празнична атмосфера. Почти една трета (32%) са на мнение, че освен празничния дух, датата има и важно социално значение. Това мнение изразяват по-често жените. За 16% празникът е остарял и не е важен.

Доминира мнението, че 8-ми март е празник на всички жени – това посочват 61% от обществото. За 20% това е празник на майката. Според 9% датата е социалистически празник, а само 4% я свързват в най-голяма степен с борба за правата на жените.

Близо половината от българите са на мнение, че празникът не е комерсиален (46%), а 29% заемат противоположната позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase