Тревожни новини за зъбното здраве на българина. 9 от всеки 10 деца имат ортодонтски проблеми, а всеки втори българин не посещава зъболекар, освен ако не стане крайно наложащо.

"Основният проблем в денталната медицина е осигуряване на денталното здраве на децата и възрастните. Лошото при ортодонтските проблеми е, че са предпоставка за влошаване на оралната хигиена, което води до развитие на парадонтит и загуба на зъби. Децата са приоритетна група за нас и трябва на тях да се обръща по-сериозно внимание", коментира проф. Бойко Бонев от Факултета по дентална медицина за Bulgaria ON AIR.

Запитан дали българите имат здравна култура, гостът в "България сутрин" отговори: Част от населението - да, огромна част - не бих казал.

"Голяма част от родителите подхождат така: "Това е временен зъб, защо да го лекувам?" - което е предпоставка за задълбочаване на останалите проблеми. Трябва да се работи за повишаване на здравната култура на населението. Около 40% от хората в България годишно посещават зъболекар. 60% не го правят. Този процент е по-висок при децата. При децата ежегодният преглед при зъболекар е задължителен", подчерта проф. Бонев.

Той е на мнение, че в детските градини трябва да искат от родителите документ от преглед при зъболекар.

"Всички зъболекари се реализират невероятно в България, в нашата специалност няма безработица. Лечението в България е над средноевропейско ниво", категоричен бе проф. Бонев.

Той отново изтъкна, че профилактиката е в основата на предпазването на зъбите. Много важно е храненето при бременните жени, когато е началото на минерализацията на зъбите, обърна още внимание специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase