fallback

Според земеделския министър Кирил Вътев липсата на правила при доставките на храни вдига цените. Идеята му за създаване на аграрна камара, която по веригата да обедини всички, имаше обратен ефект.

Не трябва млякото да е 90 ст. за литър свежо, да излиза пакетирано на 2,40 лв., а в магазина на рафта да стига 4 лв. Един от проблемите е, че у нас фермерът, който произвежда мляко, си купува от търговци фуража, което оскъпява продукцията. Все пак в Добричко вече има практики за затворен цикъл: фураж-мляко, месо-магазинна мрежа. Високите цени в магазина се получават и при несезонните продукти", заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той призова да не се изненадваме от 9 лв. за килограм пресни картофи, на които още не им е сезонът.

"Храната е сложен феномен, въпрос на култура. Качествената храна е скъпа храна, не е начинът да натискаме крайната цена, а да има скъсяване на връзката производител - потребител", призова гостът.  

"Голяма част от млечните продукти не са от свежо мляко, а от вносно или млечни суроватки, това трябва да бъде написано ясно, това не е задължително отрова или нискокачествен продукт, това е заместител. Има стратегия на ЕС и можем да я приложим - да знаем откъде е млякото, къде е преработено и какви са цените. Трябва да знам, че консумирам свински бут от Елена, от такава порода свиня, а не да ми правят свински бут с внесено от Германия месо - това е мошеничество", каза още доц. Огнян Боюклиев.

Каква е прогнозата му е цената на пресните зеленчуци, ще поевтинее ли млякото? Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 месеца

Ако имаш крава пиеш мляко,ако нямаш,немеца има и ще ти продаде!Кой разбрал,разбал

29

НЕМА ВЕЧЕ " ЕВТ

преди 2 месеца

....ЧИЧО, СЕ НАУЧИ ДА НЕ РАБОТИ ЗА " БЕЗ ПАРИ"!!!!!ЦЕНАТА МОЖЕ ДА ПАДНЕ----САМО ПРИ ИЗЛИШЪК НА СУРОВИНАТА НА ПАЗАРА, АМА СЕГА , НИКОЙ НЕ МИ ДАВА ПАРИ ЗА ДА ВИ ПРОДАВАМ МЛЯКОТО "ЕВТИНО".....ЧАТ ЛИ СТЕ???!!!

28

СМЕХ....

преди 2 месеца

Липсата на суровина----ПРАВИ ПРОДУКТА СКЪП!ЩОМ НЕ ИСКАТЕ ДА ГО ПРОИЗВЕЖДАТЕ---- ЩЕ СИ ГО КУПУВАТЕ, НА КАКВАТО ЦЕНА ВИ ГО ДАВАТ--НЕМА ВЕЧЕ БАЛАМИ ДА ВИ ХРАНЯТ ЗА " БЕЗ ПАРИ" , КАТО ПРИ СОЦА...ХАХАХА

fallback