Снимка: Pixabay

Затлъстяването е хронично заболяване за цял живот. Данните показват, че 61% от населението в България над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване, но обществото ни не го разглежда като заболяване, обяви доц. Теодора Дърленска - председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, цитирана от БТА.

Затлъстяването като заболяване води до над 250 различни усложнения, като най-често те са сърдечно-съдови. Ако в ранна детска възраст едно дете страда от затлъстяване, рискът в по-късна възраст да развие това заболяване е 50%. Ако по време на юношеството детето страда от затлъстяване, рискът скача на 50%.

Връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония е ясна, потвърди председателят на Българската лига по хипертония проф. Арман Постаджиян. По думите му дневният прием на сол е между 2-3 грама, но българинът средно приема над 12 грама сол ежедневно. Според него провеждането на профилактични прегледи може да контролира проблема с наднорменото тегло и затлъстяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase