Снимка БГНЕС

Внесохме в Народното събрание искане за спешно изслушване на министър-председателя Денков във връзка с изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

"В контекста на срещата на европейските лидери в Париж, разчитаме като готовност да се предостави войска. Знаете, че в Париж президентът Макрон направи изявление, че макар и да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни споразумения между държави - членки на НАТО и Европейския съюз и Украйна", каза Нинова.

Лидерът на социалистите допълни, че такава новина беше потвърдена и от премиера на Словакия Роберт Фицо, който "също каза, че макар и да не е постигнат консенсус, такава тема се обсъжда и го побиват тръпки от документите, които чете".

Нинова обяви, че от БСП искат да знаят защо Денков прави тези изявления, от името на кой орган е упълномощен да прави такива изявления, и какво има предвид.

"Призоваваме и всички други опозиционни парламентарни сили категорично да се противопоставим на това, и българските граждани призовавам за категоричен отпор на каквото и да е, дори и евентуално решение за предоставяне на български войници и жива сила в Украйна", призова тя и допълни, че за БСП това означава въвличане пряко на България във война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase