Снимка: архив, БГНЕС

Анализ на КТ „Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите у нас показва, че благосъстоянието на хората в страната не се подобрява. Според БНБ към декември 2023 година близо 49% от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева. Общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове, допълват от КТ „Подкрепа“.

Според Ананас Кацарчев, главен икономист на синдиката, от тези данни може да се направи обосновано предположение, че тези хора мизерстват, голяма част са под линията на бедност, нямат възможност да спестяват и да поддържат нормален начин на живот. Особено застрашени в тези домакинства са децата, допълва Кацарчев.

Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не на домакинство.

От КТ „Подкрепа“ обобщават, че двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно.

Справка от данните на БНБ показва още, че 7% от домакинствата имат депозити между 2200 и 5000 лева, около 20 на сто – между 5000 и 100 000 лева и едва 0,8% между 100 000 и 1 000 000 лева. Наистина богатите, тези, които имат на депозит над 1 000 000 лева, са едва 0,01 на сто от всички домакинства у нас, сочат данните на централната банка, цитирани от КТ „Подкрепа“.

Затова от синдиката настояват да се гарантира достоен живот на най-засегнатите групи, като се преразгледат методологиите за определяне на минималната работна заплата, линията на бедност, политиката по социално подпомагане и достъпността до здравеопазване и образование.

Според КТ „Подкрепа“ от статистиката на БНБ, както и от данните за работещите бедни, нивото на пенсиите, безработицата, особено младежката такава, не се забелязва подобряване на благосъстоянието на хората в страната и демографските показатели продължават да се влошават.

Синдикатът настоява задължително да се регламентира законово адекватен праг на жизнен минимум и праг на бедност, спрямо който да се формират ефективни политики за борба срещу бедността и социалните неравенства и изключване, чрез програмите за социално подпомагане, гарантиране на достойно минимално заплащане на труда, демографски политики, както и данъчна политика с необлагаем минимум, равен на жизнения минимум при облагане на доходите на лицето и домакинството.

В края на януари от КНСБ обявиха, че за издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са необходими 156 лева повече на годишна база  - за декември 2023 спрямо декември 2022.

С 87 лв. на годишна база нараства необходимата сума за един работещ и живеещ сам, добавиха още от синдиката. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1438 лв., а на тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години – 2588 лв.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase