Близо половината българи не очакват войната на Русия в Украйна да приключи тази година. Данните са от сондаж на "Галъп интернешънъл", специално за БНТ.

Две години след пълномащабната руска инвазия в Украйна 30,7% очакват войната да приключи до края на годината, но 49,9% не очакват край. Останалите се колебаят.

Демографският разрез показва, че при най-младите очаквано мненията се формират по-трудно. Същото важи и като цяло за групите с по-ниски образование и достъп до информация.

Според 43% от хората на възраст 26-35 години войната няма да свърши, а 38 на сто са на мнение, че краят й ще настъпи през тази година.

Половината от възрастните над 66 години не вярват, че краят на конфликтът ще е през настоящата година.

Привържениците на опозиционните партии са по-скоро скептично настроени относно край на войната през 2024 г. Привържениците на управляващите партии са по-оптимистично настроени.
 
Цели 63% от привържениците на „Възраждане“ не очакват, че краят на войната ще е през тази година. Скептиците при симпатизантите на БСП са 60%.

* Изследването е проведено за БНТ между 1 и 9 февруари 2024 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase