Снимка: БГНЕС

Даряването на кръв - доброволно и безвъзмездно, е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя.

През последните години се увеличават безвъзмездните  и младите дарители, съобщи пред БНР-Радио София директорът на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) д-р Николай Николов.

"Правим оценка на нуждите на база исканията, които идват от болниците за кръв и кръвни продукти. Към момента успяваме да задоволяваме нуждите на лечебните заведения, но всеки ден е различна консумацията на определени кръвни групи, а и не можем да предвидим кога колко кръводарители ще дойдат", посочи той.
Д-р Николов коментира и все още ниското ниво на кръводаряване у нас, в сравнение с други страни.

"В нашата страна всичко става малко по-бавно. През последните 10 години обръщаме информативно внимание, водим събеседване в лечебни заведения, училища, организираме срещи в предприятия и учреждения, даваме все по-голяма гласност по темата. Преди години безвъзмездните кръводарители бяха около 15%, но сега те са към 20 на сто", посочи той.

Директорът на НЦТХ припомни изискванията за даряване на кръв. Той подчерта, че днес безопасността е гарантирана от еднократните консумативи, с едно даряване могат да се получат повече от един кръвен продукт, спасява се или се помага на повече от един нуждаещ.

По темата активна подкрепа оказва и Българският червен кръст – чрез беседи и разяснителни кампании.
"В днешно време младите хора пътуват много, виждат как е по света и все по-често идват и даряват кръв", допълни д-р Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase