Снимка: БГНЕС

В телефоните на българския евродепутат Елена Йончева и на френската й колежка Натали Лоазо са намерени следи от шпионски софтуер, съобщи изданието "Политико".

Двете евродепутатки от подкомисията по сигурност и отбрана са потвърдили информацията.

Отделът по информационни технологии на Европарламента проверява мобилните телефони и на другите евродепутати и служители на подкомисията. Френската евродепутатка Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбрана, е била атакувана с израелски шпионски софтуер от типа Пегас. Йончева също е открила следи от шпионски софтуер в телефона си по време на проверка на тази седмица.

Техниците в ИТ службата на парламента я информирали, че на 30 октомври или около тази дата е имало "тежка атака". Към момента на публикуване на статията българският депутат все още очаква анализ дали атаката е била успешна и какъв зловреден софтуер е бил използван.

"Тук не става въпрос за мен или за някой друг ... Като цяло хакерството е нещо, което става все по-популярно като инструмент за получаване на нелегитимна информация", е коментирала Йончева.

Това не е първият път, в който Европейският парламент се сблъсква с шпионски софтуер.

През май миналата година институцията прие резолюция, в която призовава за създаването на независим орган, който да помага за защитата на членовете на ЕП от зловреден софтуер.

Новите разкрития показват, че кризата около хакването на телефоните на Европейския парламент се разширява, след като "Политико" съобщи в сряда, че институцията е поискала от членовете на подкомисията по отбрана да проверят телефоните си за шпионски софтуер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase