Снимка БГНЕС

Правителството предлага промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица, които ще влязат в сила със задна дата – от 1 януари 2024 г.

Те предвиждат хората, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, да се осигуряват задължително за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Осигурителните вноски за рисковете са изцяло за тяхна сметка и се дължат в размерите за фонд "Пенсии“ върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната за съответния месец.

Сумите се внасят от съответното държавно предприятие по Закона за горите, издало позволителното за събиране, до 25-о число на месеца, за който се отнасят, пише в наредбата.

Промените в нея се налагат заради приети изменения в Кодекса за социално осигуряван, които са в сила от 1 януари 2024 г., с които се регламентира нова група осигурени лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове.

Създаден е нов член в кодекса, който задължава хората, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове задължително да се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase