Снимка БГНЕС

Прокурорската колегия ще изслуша по тяхно искане двама магистрати, чиито имена бяха замесени в т.нар. скандал "Нотариуса". Това са апелативният прокурор на София Радослав Димов и следователят от Националната следствена служба Ясен Тодоров, съобщи БНР.

Димoв поиска изслушвания часове, след като изнудван от Мартин Божанов гръцки бизнесмен обяви, че чрез посредник магистратът предложил да оправи проблемите му с Нотариуса.

Тодоров пък в понеделник, след като в края на миналата седмица специалната парламентарна комисия беше депозиран материал, наречен доклад, съдържащ имена на магистрати, за които се твърди, че са посещавали клуб SS, свързван с Божанов. И двамата отричат да са били част от схемата.

Точка в дневния ред на редовното заседание на Прокурорската колегия е и второто предложение за дисциплинарка срещу бившия районен прокурор на София Невена Зартова. То е заради, според прокуратурата, умишлено нарушение във връзка с образуваното миналия май дело срещу издирваният бивш следовател Петър Петров, по известен като Пепи Еврото, главен герой в аферата на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".

Проверка на градския прокурор на София Илиана Кирилова показала, че Софийската районна прокуратура не е била компетентна да води такова разследване, защото то стартира след посещение на Зартова в кабинета на главния прокурор Иван Гешев без достатъчно данни за извършено престъпление, а свидетелите са били осигурявани лично от Невена Зартова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase