Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Българинът се страхува основно от болест, бедност и война. Това показва проучване на социологическата агенция ЕСТАТ.

"Страхът е нещо напълно нормално, важен е, помага ни да се предпазим от различни ситуации в ежедневието. Фобията е ирационален страх, отвъд нормалното, тя ни пречи в нашето ежедневие, ограничава ни да живеем нормално, отключват се неприятни симптоми, които ни пречат да действаме нормално в конкретна ситуация", обясни клиничният психолог Дария Младенова в студиото на "България сутрин".

Симптомите, които тя посочи, са треперене, потене, мравучкане навсякъде, замрежване на погледа, усещането, че не ни достига въздухът. А една от техниките за преодоляване на тези състояния е правилното дишане.

"Имаме забързано ежедневие, стрес, всичко правим бързо и най-важното нещо, което ни държи живи - дишането, не го правим както трябва. Коремното дишане е една от най-важните техники. Силно внимание трябва да насочваме към тялото си, коя част е напрегната и дишането да е по-спокойно", съветва клиничният психолог пред Bulgaria ON AIR.

Практиката ѝ показва, че след пандемията от Ковид-19 все повече хора изпитва страх от болести - хипохондрия. В България са много и хората, които се страхуват от животни, предимно от кучета.

"Социалната фобия често се среща - страх от това да бъдеш оценен негативно от хората, да влизаш в контакт с хора, дори в семейна среда - да седнеш на вечеря и да те разпитват и да ти дадат негативна оценка", посочи Дария Младенова.

С пациентите си тя работи чрез виртуална реалност - среща ги по този начин със страха им в контролирана среда и заедно се учат да се справят с него. Гостът подчерта, че хората не се страхуват от изкуствения интелект, защото виждат как той помага за преодоляване на техния проблем.

За да преодолее човек страха си, са нужди между 8 и 12 сесии. Младенова добави, че фокусът върху симптомите провокира паник атаки.

"Веднъж получим ли паник атака на определено място, е много вероятно да се запамети в мозъка и следващия път пак отново да я получим там. Много хора не могат да излязат от вкъщи, започваме с онлайн среща. Паник атаката е често срещана, но доста добре преодолима, стига човекът да е мотивиран и да иска", уточни Дария Младенова.

Друг често срещан проблем е депресията. А младежите все по-често се страхуват от повръщане, показва практиката на събеседника.

"Спират да излизат, да ядат на обществени места, да пият. Нещо травмиращо се е случило в неподходяща ситуация, след което я избягваме тази ситуация", каза още Младенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 месеца

Българинът се страхува да не настине и да не се мине .

37

Мит ли е?

преди 2 месеца

Българинът не се страхува от болести като Ковидаа. Не се страхува от бедност, защото гласува за десните партии на богатите, не се страхува от война, защото гласува за войнолюбците от ГЕРБ, ПП-ДБ.

36

rambaldievskievich

преди 2 месеца

От нищо. Нали сме българи-юнаци (с виснали ...............ци).

fallback