Снимка: БГНЕС

"Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка – пробуди порива към свобода, кали нрава на българите, положи здравите темели на бъдеща България". Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

"Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на дякона, колко са създадените от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му другари, посочи президентът и допълни, че за нас потомците най-истинският, най-живият спомен и образ за Апостола се крие в думите, в писмата, в легендарното му тефтерче.

151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд", каза държавният глава.

По думите му в словото на Апостола ние откриваме нашия общ духовен дом, търсим опора в съмнения и несгоди и изпълваме с вяра сърцата си.

"Васил Левски е образ на обединение”, заяви от своя страна кметът на София Васил Терзиев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София по повод 151-годишнината от обесването на Апостола на свободата. Кметът посочи, че всички представители на институциите в страната ни са се събрали пред паметника на Левски.

Пожелавам на всеки един от нас, българските политици, да сме отговорни и достойни пред народа си независимо от обстоятелствата, заяви Терзиев.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase