Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология с искане за по-високи заплати. Те не са получавали увеличение от две години и казват, че са готови да протестират, ако не се намерят пари за вдигане на възнагражденията им.

Ралена Илиева започва работа в НИМХ още като студент. Казва обаче, че заплатата, която получава, е крайно недостатъчна.

„Все по-често ми се налага да си задавам въпроса - "Струваше ли си?". Работя престижна работа, но в крайна сметка не мога да връзвам двата края заради ниските заплати“, обясни тя.

От Института казват, че минималната заплата на специалист с образователна степен „магистър“ е 1050 лева бруто.

„Ние се борим да стане 1500 лева. Искаме да бъдат обвързани с размера на минималната работна заплата тези възнаграждения, както и възнагражденията на академичния състав да бъдат обвързани със средното брутно възнаграждение“, подчерта Анастасия Кирилова от НИМХ.

В позиция до bTV от екоминистерството, в чийто състав е Националният институт по метеорология и хидрология, съобщиха, че до края на март се очаква средствата от бюджета за 2024 г. да бъдат разпределени към организациите в неговата система.

Министерство на околната среда и водите е представило на Министерство на финансите проблемът с ниското заплащане в системата си и е отправено искане за допълнителни разходи за персонал, включително и 4,1 млн. лева за повишение на заплатите в Националния институт по метеорология и хидрология, подчертават от МОСВ.
Ако се стигне до протест, работният процес ще продължи, тъй като касае до националната сигурност, категорични са синоптиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Обективен

преди 3 месеца

Синоптиците искат по-високи заплати , Фашагарев иска повече пари за бандеровците . Познайте кой ще спечели ?

55

Анонимен

преди 3 месеца

Отдавна прогнозата се прави на база измервателна техника, сателити и софтуер. Нашите пишман синоштици нищо не познават.Сега уж щеше да има сняг и отрицателни температури, а ро пролет

54

Реалист

преди 3 месеца

Нашите мутрополитици разбират само от ефективни стачки. Отдавна трябваше да протестират тези от НИМХ.

fallback