Снимка: БГНЕС

Важна е и кадровата обезпеченост за бъдещата детска болница, за да се гарантира лечението на малките пациенти. Това посочи директорът на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков в студиото на "България сутрин".

Преди дни парламентът прие, че планът за ускорено изграждане на националната детска болница трябва да бъде представен до един месец в Народното събрание.

"Трябва да бъде представен екшън планът с времевите интервали за различните етапи изграждането на болницата. По отношение на нея МЗ е възложило на инвестиционната компания всички дейности по тези етапи, които са разработени", посочи д-р Здравков.

"Сега всеки от нас като ръководител на структурата, за която отговаря, полага усилия, но ако няма общодържавна политика, трудно ще се преодолее дефицитът, либерализацията на пазара позволява на всички медицински специалисти да пътуват в цяла Европа", заяви още той.

По думите му за 3 г. четири пъти се е увеличил броят на специализиращите лекари в Педиатрията, има и такива, които са завършили в чужбина и се връщат да работят у нас.

Началникът на клиниката по детска гастроентерология д-р Мила Байчева уточни пред Bulgaria ON AIR, че от гледна точка на работещите лекари има доста проблеми в момента.

"Позиционирани сме на различни места различните специалисти, това компрометира грижата навреме, въпреки че се стремим да следваме европейски протоколи. Събирането под един покрив ще улесни нещата, семействата и самите пациенти да не бъдат разкарвани в цяла София, за да получат адекватна грижа", каза д-р Мила Байчева.

Двамата изразиха благодарността си на екипите, помогнали за чернодробната трансплантация на 4-годишно дете, което беше транспортирано за операцията в Германия. Трансплантацията е извършена в чужбина, тъй като у нас няма ресурс за извършването ѝ.

"Трябва широк опит на специалистите, който трябва да се натрупа в годините. 17 г. съществуваше детска трансплантационна програма в болница "Лозенец". При настоящата ситуация в безтегловност не може за всяко дете да се организира и подбират мултидисциплинарни екипи, да се намери център за трансплантация. В случая трябваше да реагираме за дни", уточни д-р Байчева.

4-годишното дете е в интензивно отделение, в стабилно състояние в болницата в Германия. За да се реализира операцията, са съдействали от МЗ, посолството в Германия, търговското аташе в Хамбург, който е бил медиаторът между медиците в клиниката и семейството.

5-6 деца годишно планово се изпращат за трансплантации в чужбина, НЗОК заплаща лечението в европейските държави.

Лекарите настояват, ако у нас не е възможно да се създаде такава програма,  поне да се канализира редът с кои центрове в Европа ще се работи. "Експертни съвети трябва да вземат решение, МЗ и секцията към Медицински надзор, която се занимава с трансплантации. Не се извършват и бъбречни трансплантации, преди години имаше и такава програма, подготвя се тя да бъде възстановена, има изпратени специалисти за обучение", каза д-р Благомир Здравков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase