Снимка: Bulgaria ON AIR

Мартин Божанов е имал сериозен гръб в съдебната власт и прокуратурата, ако някой е искал да скрие нещо, го е направил. Специалната комисия в парламента ще проучва връзки на магистрати с убития в края на януари.

"Комисията в НС за Мартин Божанов трябва да работи максимално прозрачно. Всичко, което събере като информация, трябва да бъде обществено достояние, за да се опитаме да изчистим петното, което се лепна върху съдебната власт. То оказва съществено влияние върху общественото доверие в системата на съдебната власт", коментира експертът от Център за изследване на демокрацията Димитър Марков в студиото на "България сутрин".

Според него предприетите сега действия са закъснели и ако някой е искал да срие нещо, вече го е направил. Адвокат Димитър Марковски се присъедини към мнението на събеседника си, че комисията е важна за обществото.

"Трябва да бъдат осветлени всички обстоятелства, които станаха общоизвестни за създадени конкретни лобистки кръгове, "дирижирали правосъдие" в определени посоки. Комисията не може да бъде целена като разследващ орган. Важно е и дали ще се съберат редовни и годни доказателства за евентуална престъпна дейност, свързана с търговия на влияние", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По всеки един случай назад във времето се вземат мерки, след като стане голяма криза, смята Марков.

"Има една дата, на която Мартин Божанов е убит, има една информация, която години наред е в общественото пространство преди тази дата. И същата тази информация е в общественото пространство и след тази дата. Датата е вододел, изведнъж всички институции се задействат. У нас, докато не се стигне до екстремна ситуация, нищо не се случва. Често след няколко дни, седмици, месеци отново всичко спира, както стана със случая с Пепи Еврото - затихва", напомни експертът от ЦИД.

Адвокат Марковски уточни, че при данни за престъпления, свързани с търговия с влияние, прокуратурата образува наказателни производства.

"Подобни престъпления са трудни за разследване и доказване пред съда. Трябва да гръмне бурето с барут, за да се задейства нещо. Неправилно е. Трябва да има регулярни усилия в тази посока. Петното за съдебната гилдия е много голямо. В системата работят и професионалисти, хора с принципи. Нека се работи ефективно и бързо, с конкретни резултати", призова адвокатът.

По думите на Марков има риск да бъдат замесени невинни лица в списъка на магистратите, влизали в частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Започнаха оставки преди да има някакви нормални процесуални действия. Управлението на съдебната власт - с изтекъл мандат, един инспекторат с изтекъл мандат, са в патова ситуация, не виждаме реакция", изтъкна още експертът.

Мартин Божанов е имал сериозен гръб, за да се заплашват магистрати, смята Марковски.

"Зад такова крайно поведение - демонстративно, дръзко, е имал сериозен гръб от хора в този кръг на лобизъм. Хвърлянето на оставки не е добрата позиция", категоричен е адвокатът.

При наближаващата ротация, ако се счупи нещо, рискуваме да останем с приети конституционни промени и липса на капацитет и действащи институции, които да приемат необходимите законодателни промени, за да могат конституционните да се изпълняват", анализира Марков.

По думите му ще има риск да влезем в поредния вакуум, в който нищо няма да се случва. В съдебната реформа има политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase