Днес е Международният ден в подкрепа на децата, болни от онкологични заболявания. В България всяка година между 150 и 200 деца се диагностицират с тежкото заболяване. А най-важната опора за семействата, които се сблъскват с тежката диагноза за децата си, са лекарите и фондация "Злато". Символът за съпричастност към тях е златната панделка.

Анди е едва на 3 години, той е един от малките пациенти на онкологичната клиника към болница ИСУЛ.

"В първия момент, в който разбрах, че той е болен, се чувстваш безпомощен, безсилен, задаваш си купища въпроси, обвиняваш се, че си най-лошият родител на света, че си най-лошата  майка. Как точно на твоето дете, каква е причината, какво си... защо?", споделя майката Катя Тошева пред Bulgaria ON AIR.

"Ние осигуряваме пряка болнична подкрепа в пряка болнична среда, работим на територията на клиниката от 2013 г. Моята дъщеря е лекувана от онкологично заболяване през 2006. Няколко години след това аз се посветих на това", каза Симона Караиванова.

Фондацията финансира лекарства и изследвания, които не се покриват от Здравната каса.

"Изключително тежко е да се разболее детето ти, няма по-тежко нещо от това. Когато това се случи, целият ти свят се срива. Именно там сме ние, още в самото начало сме в подкрепа на майките, за да им осигурим тази необходима живителна сила да бъдат достатъчно подкрепящи за децата си", добави Караиванова.

Вижте целият разговор във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase