fallback

85% от целия текстил отива на сметищата всяка година. Три пети от всички дрехи завършват на сметища, показват данни на Асоциацията по текстилно рециклиране. Простите сметки показват, че при подобна тенденция 134 милиона тона текстилни отпадъци годишно заплашват околната среда до 2030 г.

"Необходимо е да се приеме стабилна законодателна рамка, която да казва на всички заинтересовани страни какви ангажименти имат. Поколението Z има изключително екологично съзнание, така че то иска да живее по-устойчиво и по-качествено. Устойчивото пазаруване е контрапункт на така наречената бърза мода, която има за цел в рамките на 15 дни да изкара една дреха от етап на проектиране до директна продажба на крайния клиент", заяви консултантът на Асоциацията за текстилно рециклиране адвокат Надя Съботинова в студиото на "България сутрин".

Oще по темата

По думите й устойчивото пазаруване е пазаруване със смисъл, така че ние, когато си купим една дреха, тя да бъде използвана по-дълго време, да бъде качествена и произведена по безопасен начин, без опасни вещества вътре в нея. "Шивашката и текстилната промишленост използват над 1900 химикала в производствата", коментира експертът.

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че Европейската комисия се е заела сериозно с различни похвати. Съботинова отбеляза, че в стратегията за кръгов текстил, която излезе миналата година, са заложени основните параметри, които трябва да се постигнат както на законодателно, така и на политическо ниво.

До 2030 г. ние трябва да можем да си купуваме по-устойчиви дрехи и по-устойчив текстил, по възможност да е рециклируем и да има рециклирани материали.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 3 месеца

Продължение: дори "хазяинът" ни на морето ме призна за много добра във втората употреба. Трябваше да си обнови хотела и парите с а адски много, а приходите му адски малко за едно лято. Казах му - виж какво, виж вторатамупптреба в района и прецени а какво да подмениш. Никой не очаква в малко хотелче всичко да е часто ново, просто трябва да е по-ново от сега както е. Трябва да е удобно и приятно. Миналата година като ходихме - човека ми каза - приятна почивка и ако имаш още идеи - кажи ми.

32

Анонимен

преди 3 месеца

От години пазарувам дрехи, мебели и всичко втора употреба. Имам уникални неща като нови на 1/3-та от цената им и по-малко. Хората с претенции купуват нови обувки за децата си от магазина за 100 лв. А аз купувам три чифта като нови на синът си за 100 лв. И да, сините ми е като малка пепеляшка. Има много обувки и дрехи и винаги е доволен от това, което има. А като ходим в мола - обиколим го, пробва и все нещо не ми харесва. Рядко успява да си купи един чифт обувки от цял мол, независимо парите

31

Анонимен

преди 3 месеца

Младите неопитни майки трябва да разберат, че не може да перат и мият с белина. Това е силна химия, която не само не става з бебета, ами и за пода трябва да я разредиш.Бебешки дрешки може да се перат на 40 градуса с бебешки препарати и това е предостатъчно. Казвам го защото най-много ново дрехи използват бебетата, защото им умаляват твърде бързо. И защото моя приятелка на която услужих с като нови дрехи ми ги върна на петна от белина и накрая всичко беше изпрала с белина. Трябваше да ги хвърля

fallback