За пореден път сме свидетели на тежки нарушения на пътя и все повече заловени водачи да шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Ще се намери ли решение?

"Монетата има две страни. От едната страна са пияните и дрогирани убийци на пътя, към които съм изключително агресивна, тъй като 17 години представлявам пострадали. Един от инициаторите съм на промяна в закона, при която тези хора вече не могат да се отърват с условни присъди. Заедно с тази мярка беше вкарана и другата, която е за отнемане на МПС-та", коментира адвокат Елица Буенова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ има взети мерки, но всичко случващо се трябва да достигне до хората и да се "създаде въздържание".

"Трябват месеци и години, за да изкореним изграденото съзнание на безнаказаност. Клиповете на "Мис Силикон" го доказват", даде пример Буенова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея, с желанието си да демонстрират контрол, от МВР са подложили изключително много хора на тестове, което е излишно.

"Самите те знаят, че много голяма част от тези тестове са фалшиво положителни. Всеки ден с мен се свързват много хора, потърпевши от фалшиво положителен тест. В описанието на тестовете пише, че трябва да се съхраняват от 2 до 30 градуса, а ако имат нарушена опаковка, не трябва да се използва. Имам съмнения, че не се съхраняват правилно, по тази причина бяха спрени DrugCheck 3000. Обърнахме хората срещу тестовете и мерките", смята адвокатът.

Буенова обясни при употреба на наркотици колко дълго могат останат в кръвта на човек: "Наркотиците първо изчезват от кръвта, след това изчезват от слюнката, след това от урината, накрая и от косъма. Тези тестове улавят наркотици малко, след като вече ги няма в кръвта. Това означава, че човекът вече не е под въздействие. По-големият проблем е, че тестовете улавят употребата на безобидни на пръв поглед лекарства, като след това отчитат наличие на наркотик", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase