Снимка: БНТ

Колко лесно е да се сдобиеш с фалшив служебен стикер на държавна институция? Този въпрос възникна в общественото пространство, след като се появи видеоклип, в който се предполага, че 23-годишната "Мис Силикон" Катрин Йорданова за пореден път шофира с превишена скорост. Причината - видимият стикер на кадрите с надпис "Република България Народно събрание" на предното стъкло на автомобила.

Дрегерът на "Мис Силикон" светнал за кокаин, преди това шофирала кола със стикер на парламента
Допускайки, че е възможно да е фалшив, екип на БНТ проверява как може човек да се сдобие с подобен стикер.

Оказва се, че това не е чак толкова лесна задача.

Няма обяви за конкретния продукт, но вместо това изникнаха други предложения - стикери на Министерството на вътрешните работи.

От медията питат търговеца дали е възможно да ни изработят стикер на Народното събрание - отговорът е отрицателен.

В сайта на друга фирма за стикери за кола по поръчка пък е обозначено, че не предлагат цветни такива.

Това не означава обаче, че водачът на автомобила от видеото не е изработила такъв сама или просто друга фирма се е съгласила да го изработи, тъй като в понеделник следобед от пресцентъра на Народното събрание потвърдиха, че въпросният стикер, който се вижда на предното стъкло на автомобила, шофиран от Йорданова, в действителност е неистински.

Народното събрание информира, че стикерът, който е заснет на показан клип за шофиране с превишена скорост, е копие, наподобяващо стикер на служебен автомобил от гаража на парламента.

Пропуските на личните автомобили на депутатите важат само за спиране на паркинга на Народното събрание. На тях има обозначен пореден номер, име и фамилия на народния представител и номер на автомобила.

Допълнителните подробности за изясняване на конкретния инцидент са от компетенцията на Министерството на вътрешните работи, посочват още от пресцентъра на парламента.

Независимо дали става въпрос за фалшиви стикери на Народното събрание Министерството на вътрешните работи или друга държавна институция поставянето им на стъклото на автомобила е забранено и подлежи на санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase