Снимка: БГНЕС

Хотелиери и туроператори по морето уверяват, че това лято няма да има драстично увеличение на цените, въпреки повишението на средната работна заплата и инфлацията.

От бранша предвиждат, ако има завишение на цените на пакетите, то няма да надвишава 10 процента. Леглото в четири-звезден хотел ще струва от 80 до 120 лева на вечер. В същото време обаче се заговори, че ще има поскъпване на чадърите и шезлонгите, заради увеличението на концесионните такси от страна на държавата.

"Няма вдигане на цените, има точно обратното в момента. До началото на сезона има отстъпки между 30 % и 5% максимум стигат. Ние сме обявили нашите цени година по-рано. Няма уважаващ себе си хотелиер, който да започне да вдига цените точно сега. Точно обратното, ако има ранни записвания туристите плащат тези резервации и хотелиерите могат да работят с тези пари вместо да ползват кредитен ресурс", заяви хотелиерът Янчо Парушев.

"Увеличението на минималната работна заплата ще се отрази в някаква степен на туристическите предприятия, особено по отношение на летния туризъм. Основният разход са сезонните работници. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично увеличение. Колегите споделят, че в рамките на 5 и 10% ще се оскъпи, както хотелското настаняване, така и почивката на този етап", добави Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase