Снимка БГНЕС

Репресираните лица ще могат да закупуват до 3 години недостигащ осигурителен стаж за пенсиониране, решиха депутатите, като приеха на първо и второ четене в едно заседание промени в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението е с вносители Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Деница Сачева.
Според приетите промени се дава възможност за пенсиониране по специалния текст от Кодекса за социално осигуряване за пенсиониране без достатъчно стаж. По него човек може да се пенсионира само с 15 години действителен осигурителен стаж, но когато навърши 67-годишна възраст.

Предвижда се репресирани лица, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което лица, навършили 16 години, не са работили, когато са били интернирани, да имат възможност да закупят до три години недостигащ осигурителен стаж.

По време на дебата против промените се обявиха от БСП и „Възраждане“. Левият Георги Гьоков призова да не се настройва обществото срещу репресираните, като им се дават сега привилегии. Според Цвета Рангелова от „Възраждане“ промените са дискриминационни и без мотиви.

Севим Али от ДПС увери, че поправките в закона няма да се отразят негативно на бюджета на общественото осигуряване. „Промените засягат 100–150 души“, добави той и пресметна, че това би струвала не повече от един милион лева на бюджета.

"Става въпрос за лица, които са попаднали под ударите на репресивния апарат на тоталитарната държава, които са лежали в затворите, за да защитят демокрацията", коментира Али.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase