Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. В столичната Специализирана болница за лечение на онкологични заболявания ще бъдат направени 200 безплатни прегледа през този месец. Медиците апелират за профилактика, тъй като българите изостават в това отношение, а ракът, открит в ранен стадий, е лечим.

Елена Иванова се сблъсква с диагнозата рак на гърдата точно преди година, когато е на 43 години. Редовно ходи на профилактични прегледи и установява нещо нередно. След серия изследвания се разбира, че трябва да се бори с карцином на гърдата от два различни типа. След първоначалния шок Елена не се поддава на страха и действа, за да спечели битката.

"Аз от много млада правя профилактика, имах находка, която сама първо установих, след това направих контролен преглед в ехографски кабинет, оказа се, че трябва да задълбоча изследванията и така в началото на януари миналата година се оказа, че съм с интересни находки, които ще ми донесат следващите предизвикателства", сподели Елена.

Тя прави много различни терапии в рамките на една година, след това се подлага и на хирургично лечение.

"Профилактиката решава около 80% от проблема, защото установен достатъчно рано, има безкрайно много възможности, които медицината предлага", добави Елена пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Жената се доверява на лекарите в България, макар първоначално да е имало идея да се лекува във Франция.

"Елена е пример за това, че човек може да си помогне, преди въобще да стигне до това да търси помощ от лекар", заяви началникът в УСБАЛ по онкология "Проф. Иван Черноземски" доц. Ася Консулова.

Тя от 20 години е специалист по медицинска онкология. Казва, че смисълът е да се ходи на профилактика преди да станем пациенти.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase