Снимка: Bulgaria ON AIR

Съюзът на парамедиците настоява екипите на Спешна помощ да бъдат снабдени с боди камери. Подобно решение беше взето само преди дни, но за полицейските служители.

"Боди камерите се закачат на униформата на служителите на Спешна помощ, всяка държава е установила своя режим, спрямо нормативната си уредба - дали да са включени постоянно или да се включват само при нужда. Имат и две функции - да предават на живо и запис. Това е мярка, която е доказала ефективност в други държави, така че това е стъпка напред", каза председателят на Съюза на парамедиците в България - Ива Пехливанска, за "България сутрин".

Тя поясни, че не е необходимо и шофьор, и екипът от Спешна помощ да имат отделни боди камери, тъй като са заедно на терен.

"Боди камерите не са скъпи като цяло. Една струва от 80 до към 120 лв. При поръчка на по-голяма бройка цената значително ще падне надолу. Боди камерите са по преценка на директора на съответното ЦСМП. Вярвам, че има и други важни проблеми, които трябва да бъдат решени пред Спешна помощ, но ние представяме средство за справяне с агресията, която е масово и води до отлив на кадри", добави Пехливанска пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ агресията е по-често вербална, но ако екипите не се справят с нея, тя прераства във физическа: "До 2 седмици смятаме да входираме нашето предложение в Министерството на здравеопазването. Предстои и разговор с проф. Хинков".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase