Снимка: БГНЕС

Не сме съгласни с натиска, който се оказва върху екипите и администрацията на болница "Пирогов". Той нарушава нормалния ритъм на работа и ограничава възможността да лекуваме. Това се казва в позиция на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ след извънредното им заседание днес.

Медиците потвърждават готовността си за стачни действия, ако не се постигне нормализиране на ситуацията.

Позицията идва след протести, организирани от майката на 15-годишната Даная Кулева, починала в лечебното заведение през май миналата година. Ани Стоянова настоява за оставката на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта на момичето.

По случая тече трета проверка, назначена от здравния министър. Междувременно Софийският градски съд върна жалбата на директора на "Пирогов" срещу освобождаването му от поста, предприето от министър Христо Хинков преди два месеца. Д-р Димитров може да обжалва това връщане.

В началото на седмицата той обясни, че ще вземе решение как да постъпи по време на днешното заседание на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи. На него ще бъде обсъдено и намерението на над 80 ръководители на структури да подадат оставките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase