Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Целта е опростяване и рационализиране на механизмите за сътрудничество при събиране на доказателства и при предаване и връчване на съдебни и извънсъдебни документи между държавите членки на ЕС по граждански и търговски дела. Особен акцент е и по-ефективната защита на децата в производствата по признаване и изпълнение на решения по семейноправни въпроси с трансгранични последици.

Депутатите записаха в ГПК, че директното събиране на доказателства в друга държава-членка може да се извърши от съда, от делегиран член на съда или от определено от съда вещо лице. Исканията за събиране на доказателства в България се отправят до районния съд, в чийто район ще се извършва събирането. А компетентен да разреши и окаже практическа помощ при директно събиране на доказателства в е окръжният съд, в чийто район ще се извършва директното събиране.

С промените се установяват единни правила за компетентност при развод, законна раздяла и обявяване на брака за недействителен, както и при спорове относно родителската отговорност с международен елемент.

Въвеждат се нови правила за връщане на дете при международно отвличане, които се прилагат от държавите-членки в допълнение към правилата на Хагската конвенция от 1980 г. за гражданските аспекти на международното отвличане на деца.

Прецизират се и се доразвиват правилата за страните и представителството в съдебното производство пред българския съд, сезиран с молба за връщане на дете, изслушването на детето в съдебното производство и отдаване на дължимото значение на мнението му в съответствие с неговата възраст и степен на зрялост. Въведени са нови правила за определяне на мерки за контакти на детето с родителя, подал молбата за връщане, за определяне на мерки за закрила на детето по време на съдебното производство, както и на мерки, осигуряващи гарантиране на защитата на детето след неговото връщане, които съдът следва да предвиди в решението за връщане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase