Снимка Фейсбук

Илиян Илиев е новият зам.-кмет на община Мъглиж, като ще ръководи ресор "Обществен ред, сигурност, инвестиционна политика и устройство на територията". Това съобщава в сткраницата си във Фейсбук общинската администрация.

Илиев е един от двамата полицейски началници, които бяха освободени от вътрешния министър Калин Стоянов заради смъртоносната гонка в Стара Загора в края на 2023 г., която доведе до смъртта на 58-годишния Пламен Пенев, припомня "Сега". Почти седмица след фаталния инцидент МВР и най-вече ОДМВР-Стара Загора отричаха да имат каквато и да е вина по случая. Аутопсията обаче показа, че преследваният Пенев е бил задушен от полицаите при изваждането от автомобила и задържането.

Илиян Илиев бе началник на "Охранителна полиция" в Стара Загора, а другият освободен бе зам.-директорът на полицията в града Пламен Петков.

Община Мъглиж представя в своето съобщение визитката на пловдичанина Илиев. Той е завършил е Академията на МВР в София и магистратура „Криминология и социална превенция“ в Техническия университет във Варна. Изтъква се през какви ръководни длъжности в полицейската система е преминал, но не споменава и дума затова, че е бил освободен от системата на МВР.

Мотивът за назначението на Илиев е следният: "Сериозните предизвикателства пред общинското ръководство налагат оптимизиране на кадровата политика и назначаване на хора с опит и експертиза. Случаят с новия заместник-кмет е точно такъв".
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase